Podepsali jsme koaliční smlouvu

Plné znění smlouvy najdete zde.

Rubriky: články | Napsat komentář

Představujeme práci našich kandidátů

Jsme přesvědčeni, že vedení radnice by mělo víc naslouchat občanům a seznamovat obyvatele s projekty a plány již ve fázi zrodu, nikoliv až tehdy, když je vše už hotové a téměř nic se nedá změnit. Zcela postrádáme komunikaci s obyvateli jednotlivých lokalit. Když se připravuje např. asfaltování ulic, smlouva s developerem, protipovodňové opatření, měli by se lidé z dané oblasti svolat a seznámit se s tím, co se chystá. Z takového setkání s občany často vzejdou nápady a podněty, které lze do projektu zapracovat a tím ho vylepšit. V tomto volebním období se zastupiteli Pavlu Černému například podařilo prosadit projednání přípravy nového pavilonu základní školy s pedagogy, zaměstnanci školy a s veřejností. Zadání pro architekta tak vychází z praxe a zkušeností lidí, kteří budou nový objekt využívat.

Zdola, od občanů, vzešel i projekt venkovní tělocvičny-posilovny, která vyrostla letos na jaře pod dětským hřištěm. Pod patronát si ho vzala zastupitelka Kateřina Šupáčková, která přesvědčila radu města o užitečnosti tohoto zařízení a pomáhala s realizací.

Sportovní vyžití Řevničanů leží na srdci i Josefu Svobodovi, který se zasadil o výstavbu sportovní haly, která bude sloužit především dětem a pro volnočasové a sportovní aktivity i veřejnosti. Celá tato investice je hrazena že soukromých zdrojů.

Zastupitel Libor Kvasnička v souvislosti s návrhem starosty vybudovat na tělese rekultivované skládky fotovoltaickou elektrárnu, upozornil, že rychlejší a efektivnější by bylo umístit sluneční panely na čistírnu odpadních vod a do objektu čerpací stanice u Letovského mostu. Zde by mohla být vyrobená elektřina spotřebovávána celoročně přímo na místě a město by se nevystavovalo riziku vyplývajícímu z velké investice splácené prodejem elektřiny do sítě. Dalším tématem, kterému Libor věnuje dlouhodobě velkou pozornost, je protipovodňová ochrana. Toto téma trochu zaniklo v diskuzích okolo územního plánu, ale do budoucna představuje velmi důležitou součást městské infrastruktury, kterou bychom neměli opomíjet. Územnímu plánu se po celé volební období věnoval i zastupitel Jan Chroust, který bude vývoj zástavby v Řevnicích bedlivě sledovat i nadále.

Stavební inženýři Jan Šimůnek a Roman Vejmelka stáli před lety u zrodu přístavby mateřské školy, kterou bez nároku na honorář vyprojektovali a pomohli s její realizací.

I další naši kandidáti jsou připraveni věnovat svůj čas, znalosti a zkušenosti tomu, aby Řevnice zůstaly i nadále příjemným místem k bydlení, práci i rekreaci a aby se jejich obyvatelům žilo stále lépe.

Pro Řevnice
s podporou STAN

Rubriky: články | Napsat komentář

Odpověď na otázky časopisu RUCH

Jaký je váš názor na nový územní plán, o jehož schválení bude zastupitelstvo hlasovat na začátku září?

Územní plán, který se má schvalovat na zářiovém zasedání Zastupitelstva města (Pozn.: Odpověď píšeme několik týdnů před jednáním zastupitelstva.) je výsledkem dlouhého projednávání a logicky obsahuje řadu kompromisů. Tyto kompromisy vycházejí z rozdílných pohledů volebních uskupení v zastupitelstvu, jednotlivých zastupitelů a v neposlední řadě také občanů, kteří své názory vyjadřovali na různých participačních schůzkách a v referendu.

Když píšeme, že projednávání územního plánu bylo dlouhé, nabízí se otázka, zda nebylo dlouhé až příliš. Ano bylo, a bohužel to umožnilo realizaci zástavby v místech, kde jsme ji původně chtěli omezit. Pokud ale nyní budeme sáhodlouze řešit, kdo za to může, stejně již rozběhnuté zástavbě nezabráníme a zbytečně ztratíme další čas.

Návrh územního plánu schvalovaný na zářijovém zasedání zastupitelstva by se neměl příliš lišit od návrhu prezentovaného na květnovém veřejném projednání. V této podobě ho při hlasování podpoříme, protože si myslíme, že je třeba tuto kapitolu uzavřít a jít dál. Případné smysluplné úpravy můžeme provést prostřednictvím změn územního plánu.

Jak by podle vás měl obecně vypadat urbanistický a demografický rozvoj Řevnic?

Co se týká urbanistického rozvoje a případného dalšího nárůstu počtu obyvatel v Řevnicích, máme za to, že než dojde k nějaké nové zástavbě, měli bychom se soustředit na dobudování odpovídající infrastruktury pro stávající obyvatele a zároveň důsledně dohlížet na dodržování etapizace schváleného územního plánu, aby nová zástavba byla, pokud možno, plynulá a rozložená v čase. To by mělo zabránit přílišnému náporu na infrastrukturu a udržet celkově klidné soužití ve městě. Důležité je také zahájit co nejdříve práce na územních studiích a regulačním plánu, které na ÚP navazují a je třeba je dokončit do 5 let. Řevnice vnímáme jako zelené zahradní město. Teakový charakter zástavby a soužití bychom chtěli zachovat i do budoucna. Nyní je trendem, že sídla, když narazí na limity své rozlohy, se začínají rozpínat do výšky. Tento postup může být vhodný pro větší města, ale pro Řevnice není dle našeho názoru vhodný.

Rubriky: články | Napsat komentář

Odpověď na otázku časopisu RUCH

Jaký je podle vás stav sociálních služeb a občanské vybavenosti v Řevnicích a co vaše volební uskupení udělá pro jejich zlepšení nebo rozvoj? 

Tato otázka je značně obecná, sociální služby a občanská vybavenost představují velmi širokou škálu aktivit od domova pro seniory a pečovatelské služby přes lékaře, zapojení do systému veřejné hromadné dopravy až po zázemí pro kulturu či sport. Na jejich provozu a financování se nepodílí zdaleka jenom město, ale také stát, Středočeský kraj a řada soukromých subjektů. 

V Řevnicích je mnoho procesů v této oblasti již nastaveno, město čerpá dotace na služby pro seniory a pečovatelskou službu nebo samo dotuje sportovní a kulturní aktivity zejména pro děti a mládež. Do budoucnosti tedy není třeba dělat velkou „revoluci“, ale spíše aktivně mapovat situaci a zjišťovat, kde se objevují nové potřeby, co už potřeba není a jak by se dalo současné fungování zlepšit. Např. tím, že budou stanovena jasná pravidla pro dodržování nočního klidu a pořádku při akcích v lesním divadle a městská policie bude na jejich dodržování pravidelně dohlížet nebo že cyklostezka kolem Berounky bude i pro pěší, nejen pro cyklisty.  

Z hlediska dlouhodobého rozvoje by bylo dobré najít vhodné zázemí pro lékařské služby, jichž je v Řevnicích nedostatek, a přemýšlet o rozšíření kapacity mateřské školy, protože mladých rodin s dětmi bude u nás v příštích letech jistě přibývat. Přibývat bude i seniorů, takže by bylo vhodné ve spolupráci s pečovatelskou službou zmapovat, jaké služby pro tuto skupinu obyvatel ve městě chybějí nebo jsou zajišťovány nedostatečně a co by pomohlo ke zkvalitnění jejich života. Co se týká školy, přikláníme se spíše ke zvyšování kvality, nikoliv kvantity. Zázemí pro vzdělávání by se mělo i v budoucnu zlepšovat, nikoliv však na úkor toho, že škola přijme další stovky nových žáků z okolních obcí.  

Za velmi důležité považujeme vymezit prostory pro občanskou vybavenost v rámci územních studií a regulačních plánů, které navážou na nový územní plán ve vybraných lokalitách, např. na Vrážce či v areálu bývalé Eurovie. Při jednání s developery, kteří chtějí v Řevnicích umístit své stavby, by také město mělo důsledně trvat na tom, aby se podíleli nejen na vybudování chodníků, silnic, kanalizace či veřejného osvětlení, ale rovněž na investicích do školství a zázemí pro volnočasové aktivity. Nechceme, aby se Řevnice staly noclehárnou za Prahou, ale aby i nadále zůstaly zahradním městem, kde se dobře a plnohodnotně žije. 

Za sice drobný, ale významný příspěvek k tomu považujeme např. inciativu naší zastupitelky Kateřiny Šupáčkové, které se podařilo prosadit vybudování venkovní posilovny pod dětským hřištěm. Takovéto náměty vycházející přímo od jednotlivých občanů Řevnic chceme určitě nadále podporovat. 

Za Pro Řevnice Pavel Černý 

Rubriky: články | Napsat komentář

Odpověď na otázku časopisu RUCH

Jaké (2–3) investice ze strany města považujete pro příští volební období za klíčové a proč a jaká je vaše představa o jejich financování? 

Za klíčové určitě považujeme investice do zpevnění povrchů komunikací. V běhu je již oblast pod Vrážkou, kde byla podána žádost o dotaci, ale zapomínat by se určitě nemělo ani na další oblasti, kde se ještě jezdí a chodí v prachu a blátě. Např. pod Selcem, Za vodou nebo boční ulice na Třebaňskou. Pozornost si jistě zaslouží také dokončení ulice Na Stránce, které bylo dlouhou dobu blokováno, protože pozemky nepatřily obci, ale státu. 

Vzhledem k růstu inflace a zvyšování cen materiálů a stavebních prací se dá očekávat, že financování velkých projektů bude stále náročnější. Proto doporučujeme připravit projekty tak, aby bylo možné vybudovat povrchy po jednotlivých ulicích, nikoliv pouze jako jeden velký celek. Peníze na zpevnění a asfaltování jedné ulice se seženou snáz a pro městský rozpočet nebudou takovou zátěží, jako kdyby se dělaly povrchy v celé lokalitě najednou. A najde-li se vhodná dotace, je možné projekty spojit. 

Stavby by se také měly svou hmotou a vzhledem vhodně začlenit do okolí a jejich velikost či počet by měl být adekvátní účelu. Zbytečně předimenzovaná je např. nová lávka v Havlíčkových sadech nebo počet retardérů v ulici V Luhu. 

Významnou investicí bude nová školní jídelna a s tím související další prostory pro základní školu. Jsme rádi, že se nám k tomuto tématu podařilo rozběhnout veřejnou diskuzi, aby zadání stavby skutečně odpovídalo potřebám školy a města. V příštím volebním období město čeká v prvé řadě výběr architekta a zpracování projektu. Vzhledem k tomu, že investice do vzdělání jsou jedny z nejdůležitějších, které společnost vynakládá, je nutné věnovat této počáteční fázi mimořádnou pozornost, aby i následná stavba a užívání objektu splnily to, co se od něj očekává. 

Opomenout nechceme ani investice do regulačních plánů a územních studií navazujících na nový územní plán, který se snad podaří schválit ještě do konce tohoto volebního období. Rozhodně nesmíme dovolit, aby se promeškala zákonem stanovená lhůta 5 let a pak se na dotčených územích začalo stavět bez regulace. Okamžitě po volbách je proto nutné začít tyto důležité dokumenty ve spolupráci s občany připravovat. 

Významné je určitě i připojení oblasti za Vodou na řevnické rozvody pitné vody. I to pomůže ke zkvalitnění života v této lokalitě, která se od centra občas cítí trochu odstrčená. 

Vedení města nyní uvažuje o stavbě fotovoltaické elektrárny na tělese bývalé skládky. My dáváme k uvážení, zda by nemělo větší smysl umístit FV panely do objektu prameniště u Letovského mostu a elektřinu přímo využít pro pohon čerpadel. Podobně by možná šlo alespoň částečně pokrýt spotřebu elektřiny v čistírně odpadních vod. 

Finance na investiční akce by tedy měly být vynakládány účelně a efektivně tak, aby byly pro město skutečně přínosem. 

V neposlední řadě je třeba zmínit areál bývalé Eurovie, který jistě také čeká transformace. Jeho vlastníkem je sice soukromá společnost, takže město nemá mnoho možností, jak výslednou podobu ovlivnit, určitě by ale při jednání s vlastníkem mělo hrát aktivnější roli a napomáhat při hledání takového řešení, které nezhorší kvalitu života v Řevnicích. 

Za hnutí PRO Řevnice 

Pavel Černý 

Rubriky: články | Napsat komentář